Weather Warnings Αρθρογραφία Προγνώσεις Καιρού

Επικαιροποίηση δεδομένων από την ΕΜΥ, για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας

Παρότι το Σάββατο σε όλη τη χώρα θα κυλήσει με βελτιωμένο καιρό , όπως ήδη έχουμε επισημάνει από χθές , την Κυριακή θα έχουμε επιδείνωση του καιρού και για τον λόγο αυτό έχει ήδη εκδοθεί το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) Στην χθεσινή ανάλυση επί του Εκτάκτου Δελτίου είχαμε αναφέρει οτι αν υπάρξουν κάποιες αλλαγές , τότε θα επικαιροποιήσουμε τα νέα δεδομένα καιρού,  έτσι ώστε να προγραμματίσετε την επιστροφή σας κατάλληλα.

Σας επισημαίνω κάποια βασικά πράγματα , για τα οποία ήδη γίνεται αναφορά στην Γενική Πρόγνωση Καιρού Ελλάδας 2 ημερών  που εκδόθηκε σήμερα το μεσημέρι.

  1. Απο την Κυριακή θα χιονίσει στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδος , ενώ απο το απόγευμα  στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας.
  2. Οι χιονοπτώσεις της Κυριακής θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις βραδινές ώρες στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα), καθώς και στα ημιορεινά της ανατολικής Πελοπόννησου.
  3. Τη Δευτέρα (αναφορά γίνεται στη Γενική Πρόγνωση Καιρού Ελλάδος 3-7 ημερών) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ηπειρωτικής χώρας (στα πεδινά της Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης). Κατά τόπους θα είναι πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές) και τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης.
  4. Την Τρίτη επισημαίνουμε κυρίως τις χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, κατά διαστήματα πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, καθώς και στα ορεινά ημιορεινά της Κρήτης, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Για την Κεντρική Ελλάδα που θα δεχτεί και τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού παραθέτουμε 2 αναλυτικά video το ένα ανα 6ωρο και το άλλο ανά 3ωρο . Επισημαίνουμε οτι και αυτή η κακοκαιρία θα έρθει σε δύο κύματα , καθώς θα υπάρξει μια πρόσκαιρη εξασθένηση τις απόγευματινές ώρες της Δευτέρας

ΔΕΙΤΕ TO VIDEO ΜΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑ 6ΩΡΟ

ΔΕΙΤΕ TO VIDEO ΜΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑ 3ΩΡΟ

Επειδή αυτή η κακοκαιρία όπως είδαμε στο αρχικό γενικό βίντεο θα επηρεάσει και περιοχές της Βόρειας Ελλάδος αλλά και των νησιών του Βόρειου και ιδίως του Ανατολικού Αιγαίου τα οποία παρουσιάζουν κάποιες ιδιαίτερότητες,  παρακάτω δίνουμε την αναλυτική εξέλιξη του καιρού και σε αυτές τις περιοχές με μεγαλύτερη ακρίβεια

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ Β.ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ & ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανάλογη αναφορά γίνεται και για την περιοχή της Αττικής με πληροφορίες υψών χιονιού ανα 3ωρο

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΑ 3ΩΡΟ

Σε ότι αφορά τους ανέμους αν θέλετε να επιστρέψετε από τα νησιά να συμβουλεύεστε τα καθημερινά δελτία θαλασσών της ΕΜΥ που εκδίδονται ανα 6ωρο , ωστόσο επισημαίνουμε οτι απο την Κυριακή το βράδυ στο Θρακικό και το Βορειοανατοιλικό Αιγαίο θα βέλει τοπικά και 9 μποφόρ. Στο βίντεο που σας παραθέτουμε μπορείτε να παρατηρήσετε ότι τη Δευτέρα τοπικά βάζει ακόμη και 11 μποφώρ στο Βορειοανατολικό Αιγαίο , με βάση τα επισημα στοιχεία της ΕΜΥ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 5ΘΗΜΕΡΟ

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού ενημερωθείτε από την Γενική Πρόγνωση Καιρού Ελλάδος (3-7 ημερών). Μη ξεχνάτε ότι αν κριθεί αναγκαίο θα επανέλθουμε με συμπληρωματικά στοιχεία και ανακοινώσεις. Φυσικά γνωρίζετε ότι περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού τα οποία εκδίδονται τέσσερις φορές το 24ωρο στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ. 

Σας συστήνουμε επίσης να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Η επιλογή για την ασφαλή σας επιστροφή,  χωρίς να δυσκολεύετε τους άλλους,  ανήκει αποκλειστικά σε σας . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Χρόνια Πολλά και Φωτεινά !

Θεόδωρος Ν. Κολυδάς

Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *